Az ideális páratartalom

A humidorban a szivarok számára körülbelül 68-74%-os páratartalmat kell biztosítani. Feltételezhetően ez a páratartalom a legmegfelelőbb arra, hogy a szivarok jellegzetes íze kialakuljon. Ráadásul ez a páratartalom biztosítja, hogy a szivarok egyenletesen égjenek. Nagyjából 70%-os páratartalom mellett, 64°F (18°C) esetén a levegő légköbméterenként körülbelül 10 gramm vizet tartalmaz. Ilyen környezetben a szivaroknak saját tömegük 14%-ának megfelelő mennyiségű nedvességet kell magukba szívniuk.

A száraz szivarok könnyen eltörhetnek és gyorsabban égnek, mert az égésüket nem lassítja le a természetes nedvességtartalmuk. A szivarok íze ebben az esetben erőteljes, kissé kesernyés.

Ezzel ellentétben, a nedves szivarok egyenetlenebbül égnek, ízük pedig erőteljesebb és savanykásabb.

Előfordulhat, hogy vannak olyanok, akik élvezik a szivarok efféle elváltozott ízét, ezért szándékosan tartják a kelleténél szárazabb, vagy nedvesebb környezetben a szivarjaikat. 65-75%-os páratartalom mellett a szivarok huzamosabb ideig eltarthatók anélkül, hogy aggódni kellene miattuk. Amennyiben a páratartalom meghaladja a 80%-ot, különösen oda kell figyelni. Ebben az esetben ugyanis a szivarok rohadásnak indulnak és megpenészesednek.

tovább a „Szivacs vagy akril-polimer alapú párásító” című részhez