Szivacs vagy akril-polimer alapú párásító

A párásítók készítésével foglalkozó szakemberek nemrégiben még egy nagyon egyszerű módszert alkalmaztak. Egy műanyag vagy fém ládikót béleltek ki szivaccsal, amely párásítóként funkcionált. Ezeknek a párásítóknak az egyik legnevesebb gyártója a francia Credo. Éppen ezért, a Credo egy általánosan használt elnevezéssé vált a szivaccsal bélelt párásítókra. Mivel ezeket viszonylag egyszerű gyártani, ezért néhány délkelet-ázsiai gyártó is belefogott a gyártásba; a modellek funkcionalitás szempontjából a Credohoz hasonlóak, azonban az eredetihez képest jóval alacsonyabb áron kínálják ezeket a termékeket. Ha ilyen párásítót használ, célszerű ehhez készült propilén-glikolt is használni, mert így sokkal jobb tulajdonságokkal bírhat a párásító.

Az utóbbi években a gyártók többféle párásítási eljárással is kísérleteztek. Néhány esetben bizony a humidorokat vásárlók kárára, ugyanis még a legnevesebb gyártók is csupán kezdetleges rendszereket alkottak, amelyek nem állták ki az idő próbáját. Végül bizonyos márkájú humidorok esetében a polimer-akril alapú párásítók váltak használatossá a még mindig népszerű szivacs alapú párásítók mellett. A megfelelő polimer használata olyan előnyös tulajdonságot eredményez, hogy a körülbelül 70-72%-os relatív páratartalom fenntartása lehetővé válik. Sajnos nem minden esetben vehető biztosra, hogy a legmegfelelőbb polimer található meg az akril-polimer párásítóban.

A párásító belsejében lévő csúcstechnológiás akril-polimer nagy mennyiségű folyadékot képes elnyelni. Csak desztillált vízzel használható. Ügyelni kell arra, hogy új humidor esetén körülbelül két nap alatt áll be a megfelelő páratartalom, mert ennyi időre van szüksége az akril-polimer párásítónak a megfelelő páratartalom eléréséhez.

Mindent egybevéve, az akril-polimer párásítók jó szívvel ajánlhatók, mert a páratartalmat meglehetősen stabilan tartják, és kevés ellenőrzést és karbantartást igényelnek. Ráadásul, a bakteriális fertőzésnek is kisebb az esélye a polimer párásítókban, mint a szivaccsal béleltekben. Habár a bakteriális fertőzések veszélyét nem lehet teljesen kizárni, meglehetősen ritkán fordul csak elő. A bakteriális fertőzések megelőzése érdekében célszerű a párásítókat kétévente cserélni, legyen szó akár szivacsos vagy polimer alapú készülékről.

Az adorini által kínált “adorini deluxe prémium párásító” a világon az egyik legjobb passzív párásító berendezés, amely csúcstechnológiás akril-polimer alapokon nyugszik. Az akril-polimer bevonat által létrehozott páratartalom tovább finomítható azáltal, hogy kis nyílásokat lehet nyitni-csukni a párásító felületén.

A viszonylag egyszerű felépítésű szivacsos párásító rendszerek is megfelelő teljesítményt nyújtanak, ha a propilén-glikol folyadék megfelelő (Lásd a propilén-glikol folyadékok című részt). Az akril-polimer alapú párásítók legfőbb előnye, hogy állandó páratartalmat biztosítanak. Az akril-polimerek továbbá minimálisra csökkentik a bakteriális fertőzések esélyét, ezért hosszú távon jobban megéri a magasabb árú termékeket vásárolni, ráadásul nem szükséges később különleges propilén-glikol folyadékokat megvásárolni.

Manapság már a mikroprocesszor vezérlésű párásítók, mint például az adorini cigar heaven is megvásárolhatóak viszonylag kedvező áron, és minden bizonnyal ez a legkedvezőbb és legjobb megoldás.

tovább a „Párásító folyadékok” című részhez