A megfelelő folyadék kiválasztása, avagy a propilén-glikol mágikus hatása

Kérjük vegye figyelembe, hogy az akril-polimer párásítók, mint például az adorini deluxe prémium párásító csak desztillált vízzel használhatók. Ezért a következőkben ismertetett megoldások csak a hagyományos, szivacs alapú párásítók esetében használhatók.

Az alábbi kétfajta folyadék használható a szivacs alapú párásítókban:

  • Desztillált víz (bevásárlóközpontokban, autóalkatrész-kereskedésekben, és gyógyszertárakban is kapható)
  • Különleges folyadékok, amelyek 50%-ban propilén-glikolból és 50%-ban desztillált vízből állnak

A propilén-glikol egy színtelen, ártalmatlan folyadék, amelynek két különösen előnyös tulajdonsága van, amiért a humidorokban széleskörűen alkalmazzák. Az egyik előnyös tulajdonsága az, hogy megóvja a humidort a penésztől és a baktériumoktól. A másik jó tulajdonsága pedig az, hogy egy vékony réteget képez a párásító felületén, amely 70%-os páratartalom felett elnyeli a nedvességet, alatta pedig kibocsájtja azt. Ezáltal a párásító önműködően és automatikusan az ideális 70%-on tartja a páratartalmat. Eltarthat azonban néhány napig, amíg a propilén-glikol által létrehozott védőréteg kialakul, és a páratartalom beáll az ideális szintre.

A propilén-glikol 1.2 Propándiol néven egyaránt ismert. Ügyeljen arra, nehogy összetévessze az etilén-glikollal, amelyet szintén glikol néven szokás emlegetni. A propilén-glikol tisztaságának köszönhetően megfelel a gyógyszerekre és élelmiszerekre vonatkozó biztonsági előírásoknak.

A desztillált víz előnye a csapvízzel szemben az, hogy megóvja a párásítót a vízkövesedéstől és a penészesedéstől. A csapvíz ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek eltömíthetik a párásító szivacs pórusait. Ezen felül, a csapvíz klórt és baktériumokat is tartalmaz, amelyek hatással lehetnek az illatokra és penészesedéshez vezethetnek.

tovább a „Milyen gyakran kell utántölteni?” című részhez