Mindig spanyol cédrust kell használni?

Leginkább a következő három fafajta használatos a humidorok belső falának kialakításához:
 • Spanyol cédrus (ez a legnépszerűbb)
 • Amerikai (vagy kanadai) vörös cédrus
 • Honduraszi mahagóni
A spanyol cédrus (növénytani nevén a “cedrela odorata”) az alábbi előnyös tulajdonságokkal rendelkezik:
 • Védelmet nyújt a dohánybogarakkal szemben – a cédrus különleges illatanyagának köszönhetően
 • Szerkezetéből adódóan nagyobb mennyiségű nedvességet is képes magába szívni – ezáltal stabil klíma biztosítható a humidorok belsejében, így nem kell tartani a penészesedéstől
 • Elősegíti a szivarok érési folyamatait
 • A szivarok ízére pozitív hatással van
A neve alapján azt feltételezhetnénk, hogy a spanyol cédrus Spanyolországból származik, azonban ezt a növényt Brazíliából, valamint Közép- és Dél-Amerika országaiból importálják. Esetenként előfordulhat, hogy gyanta képződik a fa felületén (Erről bővebben a a humidorból nedv / gyanta szivárog című részben olvashat). A gyanta képződésének esélye a fa előzetes, gondos szárításával lényegesen csökkenthető.

Az amerikai vörös cédrus nedvesség elnyelésének képessége alulmarad a spanyol cédruséhoz képest, ráadásul az amerikai vörös cédrus intenzívebb illatot is áraszt. Néhány gyártó az amerikai vörös cédrust használja azért, mert olcsóbb, és nem kell tartani a gyanta képződésétől. A szivarok különösen a hosszas tárolás során átvesznek egy rendszerint nem kívánatos, fás ízt.

A honduraszi mahagóni nedvesség elnyelésének képessége a spanyol cédruséhoz hasonlítható, ráadásul kevésbé intenzív illatot áraszt. Ez azt jelenti, hogy nem tud olyan védelmet nyújtani a dohánybogarakkal szemben, mint a spanyol cédrus, és a szivarok ízére sincs olyan pozitív hatása, mint a spanyol cédrusnak.

A doboz belső felén található furnért nem szabad kezelésnek alávetni.

A szivarok hosszútávú tárolásához az olyan humidor a legmegfelelőbb, amelynek belseje spanyol cédrusból készült.

Az adorini humidorok belső fala kizárólag spanyol cédrusból készül.

tovább a „Furnér vagy tömörfa?” című részhez

Furnér vagy tömörfa konstrukció

A humidorok előállítása kétféleképpen lehetséges:

 • MDF alappal (medium density fiberboard), amelynek belsejét spanyol cédrusból készült furnérral bélelik, míg a külső borítás anyaga valamilyen keményfa (legtöbbször cseresznye).
 • A humidortest tömörfából, a belső fala pedig spanyol cédrusból készül (néha az egész humidort spanyol cédrusból készítik, belső burkolat nélkül).

A közhiedelemmel ellentétben a tömörfa humidorok nem feltétlenül kiválóbbak, mint a furnérból készült társaik. A tömörfa humidorok magasabb árát az alapanyag drágasága indokolja leginkább, míg a furnérból készült modelleknél a konstrukció bonyolultsága a leginkább meghatározó tényező.
A külső levegő páratartalmánál magasabb a páratartalom a humidorok belsejében, ezért a belső fa megduzzad, és ez feszültséget kelt a humidor falaiban.

A furnér humidoroknak megvan az az előnyük, hogy a belső MDF-lap kevésbé vetemedik a páratartalom emelkedésével. Emiatt kevesebb feszültség ébred a humidor szerkezetében – a feszültség hatására a humidor teteje megvetemedhet és el is törhet. További előnye a furnérból készült humidoroknak az, hogy a külső lakkozás szebben felvihető a keményfa felületre.

A spanyol cédrusból készült tömörfa humidorok sérülékenyebbek és könnyebben keletkezhetnek rajtuk horpadások, mert a fa anyaga igen puha. Ahogyan arról már korábban is esett szó, a spanyol cédrus puhasága korlátozza a lakkozás tartósságát és a fényességét. Manapság főként emiatt használnak tömörfa helyett MDF-lapot a humidorok készítéséhez, és egyúttal ez a standard a humidorok gyártásánál.

tovább a „Hermetikus zárás” című részhez

A humidornak légmentesen kell zárnia?

A humidor aljának és a tetejének tökéletesen kell egymáshoz illeszkednie, azaz tökéletesen kell zárnia, hogy a humidor belsejében fenntartható legyen egy állandó páratartalom.

tovább az „Üvegből vagy fából készült tető” című részhez

Üvegből vagy fából készült tető

A néhány hónapon belül elszívásra kerülő szivarok tárolásához az üvegtetővel és a fából készült tetővel rendelkező humidorok egyaránt megfelelők. Amennyiben a szivarokat hosszú éveken át szeretné érlelni a humidorban, abban az esetben tanácsos olyan szivardobozt választani, amelynek a teteje fából készült. Az üvegtetejű humidorok elhelyezésekor ügyelni kell arra, nehogy olyan helyre kerüljenek, ahol közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve. A szivarok huzamosabb idejű tárolása közben az első néhány sor szivar elveszítheti eredeti színét.

Az üvegtetejű humidorok hatalmas előnye az, hogy a fatetejűekkel ellentétben ezeket ritkábban és rövidebb időre kell kinyitni. Ebből adódóan ezekben a szivardobozokban könnyebb fenntartani a szükséges páratartalmat. Ez a tulajdonság különösen hasznos az éttermekben, a klubokban és a hotelekben elhelyezett humidorok esetében.

A szivarszekrények üvegből készült ajtajának nincsen semmiféle negatív hatása a szivarok tárolására, amennyiben a szivarokat eredeti dobozukban tároljuk. A szivarszekrények elhelyezésével kapcsolatosan vigyázni kell arra, nehogy közvetlen napsugárzás érje az üvegajtót.

tovább „A humidorok minőségi kritériumai” című részhez

A humidorok minőségi kritériumai

A közelmúltban a humidorok átlagára csökkent. Sok vásárlót összezavarhat a humidorok közötti hatalmas árkülönbség, főként azért, mert az eladásra kínált modellek gyakran hasonló megjelenésűek.

Először is, milyen funkcionális tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy humidornak? Alapvetően egy humidornak meg kell felelnie arra a célra, hogy a belsejében fenntartható legyen egy állandó páratartalom – ez nagyjából a 70%-os páratartalmat jelenti, ráadásul fontos az is, hogy a humidorbelső különböző pontjain fenntartható legyen egy bizonyos hőmérséklet.

Ezen alapvető funkció biztosításához az alábbi kritériumok szükségesek:

 • Megfelelő és hatékony párásító rendszer használata. Az aktív elektronikus párásító rendszer, így például az adorini cigar heaven az egyik legjobb választás. A passzív párásítók közül a polimer alapú párásító népszerűbb a szivacsos párásítónál.
 • Spanyol cédrusból készült belső kialakítás, amely elnyeli a nedvességet és egyenletes klímát biztosít a szivarok számára. A legmegfelelőbb típusú spanyol cédrus használata mellett a fa vastagsága igen fontos szempont. Az átlagos 1-2 mm vastagságú belső fal nem teszi lehetővé a spanyol cédrus jótékony hatásainak teljes kiaknázását.
 • A levegő cirkulálása a humidorban. A humidor belső kialakításának és a tálcák elrendezésének olyannak kell lennie, hogy a levegő szabadon keringhessen a humidor minden részében. A nem megfelelő légáramlás árfekvéstől függetlenül sok humidor gyenge pontja lehet.

Mindemellett, a humidorok minőségét az alábbi tulajdonságok is nagyban meghatározzák:

 • A zsanéroknak tartósnak kell lenniük, és zajmentesen kell üzemelniük hosszú éveken keresztül. A jó minőségű humidorokban kizárólag kitámasztható zsanérokat alakalmaznak.
 • Csak pontos higrométert szabad használni. A hajszálhigrométereket célszerűbb használni a fémrugós szerkezetű higrométerekkel szemben.
 • A fából készült humidortest szilárdsága. A masszív humidortest javítja a humidor szigetelését, és nagyban növeli egy jó konstrukció értékét is.
 • A lakkozás minősége.

Az adorini deluxe humidorok tervezésekor a fent említett kritériumokhoz igazodva, azoknak leginkább megfelelő humidorok gyártására törekedtek. A legmodernebb alkotórészek, minőségi anyagok és innovatív konstrukció kombinálásával az adorini deluxe modellek megfelelnek a minőségi elvárásoknak, és azt bizonyítják, hogy egy jó minőségű humidorért nem feltétlenül kell egy vagyont fizetni.

tovább a „Párásítók: az ideális páratartalom” című részhez