Analóg vagy digitális

A humidorokat általában analóg higrométerrel kínálják.
Háromféle analóg higrométer ismert:

  • Analóg higrométer fémrugóval: Fémrugós higrométert használnak a humidorok többségében. Ezek a higrométerek kevésbé drágák, viszont nem elég pontosak.
  • Analóg, természetes hajszállal készülő hajszálhigrométer: A természetes hajszálból készült higrométerek pontosabbak. Sajnos azonban ezek a higrométerek rendszeres karbantartást igényelnek a pontos működés érdekében. Emiatt igen ritkán használják őket humidorokban.
  • Analóg, szintetikus hajszállal készülő hajszálhigrométer:
    Ezek a hajszálhigrométerek körülbelül ugyanolyan pontosak, mint a természetes hajszálból készített társaik. Ugyanakkor, nincs szükség rendszeres karbantartásra. Ennek köszönhetően előszeretettel használják ezeket humidorokban.

Az adorini hajszálhigrométerek jó minőségű szintetikus hajszálak segítségével mérik a páratartalmat. Kizárólag az adorini számára készíti ezt egy hírneves német gyártó, ez a különleges “cigar edition” a humidorokon belüli magas páratartalomhoz készül. A higrométerek csak szűk tartományban mérik pontosan a páratartalmat. A hagyományos higrométerek ezért normál szobai körülmények között mérnek pontosan, ez azonban jóval alacsonyabb a humidorok páratartalmánál; 30% és 60% közötti. A szivarokat jellemzően 65%-os páratartalom felett tárolják, ilyen körülmények között a hagyományos analóg és digitális higrométerek pontossága jelentősen csökken.

Az adorini hajszálhigrométer kalibrált állapotban kerül kiszállításra, így semmiféle beállítást nem igényel a használatbavétel előtt.

A humidor felszerelhető digitális higrométerrel is. A digitális higrométerek könnyedén leolvashatóak, és semmiféle kalibrációt nem igényelnek. Ugyanakkor, a digitális higrométereknek szükségük van egy kis időre, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott páratartalomhoz, ezért nem azonnal mutatják a megváltozott értékeket. A digitális higrométerek nem feltétlenül pontosabbak, mint az analóg higrométerek. Az adorini digitális higrométer azon kevés digitális higrométerek közé tartozik, amelyek a 65% feletti páratartalom esetén a legpontosabb értékeket mutatják.

tovább a „Mérési pontosság” című részhez

Mérési pontosság

Az analóg higrométereket be kell kalibrálni az első használat előtt. Kivételt képez ez alól az adorini hajszálhigrométer, amely szállítás előtt pontos kalibrálásra kerül. Ugyanakkor, még az adorini higrométer is igényelhet újrakalibrálást, ha rázkódás érte a szállítás során.

Ahogy már korábban is említettük, a fémrugós higrométerek pontossága korlátozott. Az adorini hajszálhigrométerek pontosabbak, mivel a humidoron belüli páratartalomra van optimalizálva a mérési tartományuk. Ugyanakkor, tudni kell azt is, hogy a hőmérséklet mérésével ellentétben a páratartalom mérése kevésbé pontos. Még a laboratóriumokban használatos több, mint 100$-os higrométerek gyártói is csak + / – 2%-os mérési pontosságot garantálnak.

Az analóg higrométereket évente kell kalibrálni. Ha a humidor hagyományos fémrugós higrométerrel van felszerelve, akkor nagyon fontos odafigyelni a páratartalom változására. Akril-polimer vagy szivacs alapú párásító használata esetén (további információ a párásítók fajtái című részben) a páratartalom automatikusan beáll 70% körüli értékre. Ilyen esetekben csak arra kell figyelni, hogy rendszeresen fel legyen töltve desztillált vízzel vagy propilén-glikollal (a szivacs alapú párásítók esetében), ha a páratartalom csökkenni kezd. Ha bármi kétség merül fel, a szivarokat kézbe véve megállapítható, hogy a tárolás megfelelő környezetben történik-e.

tovább a humidor előkészítéséhez: „A higrométer kalibrálása” című részhez