Mérési pontosság

Az analóg higrométereket be kell kalibrálni az első használat előtt. Kivételt képez ez alól az adorini hajszálhigrométer, amely szállítás előtt pontos kalibrálásra kerül. Ugyanakkor, még az adorini higrométer is igényelhet újrakalibrálást, ha rázkódás érte a szállítás során.

Ahogy már korábban is említettük, a fémrugós higrométerek pontossága korlátozott. Az adorini hajszálhigrométerek pontosabbak, mivel a humidoron belüli páratartalomra van optimalizálva a mérési tartományuk. Ugyanakkor, tudni kell azt is, hogy a hőmérséklet mérésével ellentétben a páratartalom mérése kevésbé pontos. Még a laboratóriumokban használatos több, mint 100$-os higrométerek gyártói is csak + / – 2%-os mérési pontosságot garantálnak.

Az analóg higrométereket évente kell kalibrálni. Ha a humidor hagyományos fémrugós higrométerrel van felszerelve, akkor nagyon fontos odafigyelni a páratartalom változására. Akril-polimer vagy szivacs alapú párásító használata esetén (további információ a párásítók fajtái című részben) a páratartalom automatikusan beáll 70% körüli értékre. Ilyen esetekben csak arra kell figyelni, hogy rendszeresen fel legyen töltve desztillált vízzel vagy propilén-glikollal (a szivacs alapú párásítók esetében), ha a páratartalom csökkenni kezd. Ha bármi kétség merül fel, a szivarokat kézbe véve megállapítható, hogy a tárolás megfelelő környezetben történik-e.

tovább a humidor előkészítéséhez: „A higrométer kalibrálása” című részhez