Analóg vagy digitális

A humidorokat általában analóg higrométerrel kínálják.
Háromféle analóg higrométer ismert:

  • Analóg higrométer fémrugóval: Fémrugós higrométert használnak a humidorok többségében. Ezek a higrométerek kevésbé drágák, viszont nem elég pontosak.
  • Analóg, természetes hajszállal készülő hajszálhigrométer: A természetes hajszálból készült higrométerek pontosabbak. Sajnos azonban ezek a higrométerek rendszeres karbantartást igényelnek a pontos működés érdekében. Emiatt igen ritkán használják őket humidorokban.
  • Analóg, szintetikus hajszállal készülő hajszálhigrométer:
    Ezek a hajszálhigrométerek körülbelül ugyanolyan pontosak, mint a természetes hajszálból készített társaik. Ugyanakkor, nincs szükség rendszeres karbantartásra. Ennek köszönhetően előszeretettel használják ezeket humidorokban.

Az adorini hajszálhigrométerek jó minőségű szintetikus hajszálak segítségével mérik a páratartalmat. Kizárólag az adorini számára készíti ezt egy hírneves német gyártó, ez a különleges “cigar edition” a humidorokon belüli magas páratartalomhoz készül. A higrométerek csak szűk tartományban mérik pontosan a páratartalmat. A hagyományos higrométerek ezért normál szobai körülmények között mérnek pontosan, ez azonban jóval alacsonyabb a humidorok páratartalmánál; 30% és 60% közötti. A szivarokat jellemzően 65%-os páratartalom felett tárolják, ilyen körülmények között a hagyományos analóg és digitális higrométerek pontossága jelentősen csökken.

Az adorini hajszálhigrométer kalibrált állapotban kerül kiszállításra, így semmiféle beállítást nem igényel a használatbavétel előtt.

A humidor felszerelhető digitális higrométerrel is. A digitális higrométerek könnyedén leolvashatóak, és semmiféle kalibrációt nem igényelnek. Ugyanakkor, a digitális higrométereknek szükségük van egy kis időre, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott páratartalomhoz, ezért nem azonnal mutatják a megváltozott értékeket. A digitális higrométerek nem feltétlenül pontosabbak, mint az analóg higrométerek. Az adorini digitális higrométer azon kevés digitális higrométerek közé tartozik, amelyek a 65% feletti páratartalom esetén a legpontosabb értékeket mutatják.

tovább a „Mérési pontosság” című részhez