Penész

A szivarokon megjelenő fényes foltoknak alapvetően két oka lehet. Ha ezek a foltok világosszürke színűek, porszerűek, és könnyen eltávolíthatók egy rongy segítségével, akkor ezek csupán a szivarok természetes fejlődési folyamatainak következményei, és egyáltalán nem rontják el a szivarok ízét.

Ha azonban a foltok kékeszöld színűek és szilárd állagúak, az azt jelenti, hogy a szivarok penészesek. Akkor keletkezik penész a szivarokon, ha túlzottan magas a páratartalom a humidorban. Ebben az esetben a penészes szivarokat el kell távolítani, a humidort pedig egy száraz rongy segítségével alaposan meg kell tisztítani. A párásítót meleg vízzel, óvatosan kell letisztítani – amennyiben a párásító is penészes, okvetlenül ki kell cserélni. A penészes szivarokat semmilyen körülmények között sem szabad visszahelyezni a tiszta humidorba.

tovább a „Dohánybogár” című részhez

Dohánybogár-fertőzés (Lacioderma)

Dohánybogár-fertőzés jellemzően azoknál a szivaroknál fordul elő, amelyek magas hőmérsékleten vannak tárolva. A fertőzött szivarokat könnyű felismerni, mert a külső dohányleveleken apró lyukakat hagynak a bogarak. Az első egy-két hónapban körülbelül 5 mm nagyságúra nőnek. A fertőzött szivarokat azonnal ki kell venni a humidorból és alaposan át kell őket vizsgálni további fertőzés jeleit keresve.

A fertőzött szivarok eltávolítása, és a humidor kitisztítása után a többi szivar visszahelyezhető a humidorba. Ha biztos akar lenni abban, hogy nincsenek túlélő lárvák, helyezze a szivarokat néhány napra fagyasztószekrénybe. Ugyanakkor, ügyelni kell arra, hogy a szivarok ne vegyenek fel kellemetlen szagokat a környezetből. A fagyasztás után fokozatosan kell a szivarokat felengedni, nehogy a dohánylevelek összetöredezzenek. Egyéb esetekben soha nem szabad a szivarokat fagyasztószekrényben tárolni a túl alacsony páratartalom miatt!

tovább a „Túl alacsony páratartalom” című részhez

Túl alacsony páratartalom

Amennyiben a humidorban túl alacsony a páratartalom, az alábbiakat kell megfontolni:

  • Győződjön meg a sóoldatos módszer segítségével arról, hogy a higrométer megfelelően van kalibrálva, a párásító propilén-glikollal fel van töltve (szivacs alapú párásítók esetén) és arról, hogy a humidor belseje kellőképpen nedves volt az első használat során.
  • A párásítóba desztillált vizet kell juttatni.
  • Amennyiben a páratartalom csökkenése hosszabb idő elteltével következik be, akkor lehetséges, hogy a párásító okozza a problémát. Csapvíz használatával a szivacs pórusai eltömődhetnek, túl tömény propilén-glikol oldatot használva pedig a felület már nem lesz képes több desztillált vizet magába szívni.

A száraz szivarok humidorban való elhelyezését követően a páratartalom azonnali csökkenése természetes jelenség. Néhány nap elteltével stabilizálódik a páratartalom a humidorban. A szivardoboz kinyitása szintén a páratartalom rövidebb ideig fennálló csökkenéséhez vezet.

A 70%-os páratartalomtól való néhány százalékos eltérés nem ad okot aggodalomra, azonban a páratartalmat mérő eszköz pontosságával kapcsolatos tájékoztatót is figyelembe kell venni. (További információ a Higrométerek pontossága című részben olvasható).

tovább a „Túl magas páratartalom” című részhez

Túl magas páratartalom

Amennyiben a humidorban túl magas a páratartalom, az alábbiakat kell tenni:

  • Győződjön meg a sóoldatos módszer segítségével arról, hogy a higrométer megfelelően van kalibrálva, a párásító propilén-glikollal fel van töltve (szivacs alapú párásítók esetén) és a humidor belseje kellően nedves volt az első használat előtt.
  • Csak szivacs alapú párásítók esetén: ha a propilén-glikol oldat nem volt utántöltve néhány hónapig, akkor szükség lehet a párásító feltöltésére propilén-glikol oldattal.

A 70%-os páratartalomtól való néhány százalékos eltérés nem ad okot aggodalomra, azonban a páratartalmat mérő eszköz pontosságával kapcsolatos tájékoztatót is figyelembe kell venni. (További információ a Higrométerek pontossága című részben olvasható).

tovább „A humidorból nedv / gyanta szivárog” című részhez

A humidorból nedv / gyanta szivárog

A spanyol cédrusban megtalálható különleges olaj idővel gyanta képződését okozhatja a humidor felületén. Ez különösen akkor fordul elő, ha – az adorini humidorokhoz használt fával ellentétben – a gyártás előtt a faanyag nincsen körültekintően szárítva.

Ahol a gyanta megjelent, ott a felületet finomszemcsés csiszolóvászonnal kell kezelni. Ezt a tisztító mechanizmust 2-3 alkalommal meg kell ismételni, különösen akkor, ha a humidor belső kialakításához vastagon használták a cédrust. A ragacsos gyanta nem rontja el a szivarok aromáját, azonban kárt tehet a külső dohánylevelekben, amennyiben közvetlenül érintkezik azokkal.

A tisztítószerek használatát követően a szivardobozt alaposan át kell szellőztetni, mielőtt a szivarok visszakerülnek a humidorba.

tovább „A kiszáradt szivarok életre keltése” című részhez

A kiszáradt szivarok életre keltése

Ha kiszáradt szivarokat helyezünk bele a humidorba, akkor azokat ismét életre kelthetjük. A humidorban a páratartalmat fokozatosan kell növelni. Körülbelül két hónap elteltével a megfelelő környezetben tartott szivarok visszanyerik eredeti állapotukat. A kiszáradt szivarokkal igen körültekintően kell bánni. Ezek a szivarok ugyanis nagyon érzékenyek, és igen könnyen eltörhetnek.

tovább a „Hogyan lehet megszabadulni a kellemetlen szagoktól?” című részhez

Hogyan lehet megszabadulni a humidorban terjengő kellemetlen szagoktól?

Tisztítószerek használata esetén előfordulhat, hogy azok illata a humidorban érezhető marad. Tudni kell, hogy tisztítószert a humidor belsejében csak nagyon különleges esetekben szabad használni. Ha meg kíván szabadulni a kellemetlen szagoktól, a következőket próbálja meg:

Először is, nyissa ki a humidort, és jól szellőztesse át.

Ha ez nem segít, és a szagok néhány nap alatt sem tűnnek el, akkor célszerű egy pohár whiskyt vagy brandyt tenni a humidorba és lezárni azt. Figyelem: Ez elég hosszú időre befolyásolja a humidor illatát! Néhány szivarkedvelő pár csepp whiskyt vagy brandyt tesz a párásító folyadékhoz, ezáltal is befolyásolva a szivarok zamatát.

Köszönetet mondunk a HumidorDiscount vásárlóinak, amiért tanácsokkal és javaslatokkal segítették az oldal elkészülését.

tovább a Humidordiscount.Com humidor kínálatához