Túl alacsony páratartalom

Amennyiben a humidorban túl alacsony a páratartalom, az alábbiakat kell megfontolni:

  • Győződjön meg a sóoldatos módszer segítségével arról, hogy a higrométer megfelelően van kalibrálva, a párásító propilén-glikollal fel van töltve (szivacs alapú párásítók esetén) és arról, hogy a humidor belseje kellőképpen nedves volt az első használat során.
  • A párásítóba desztillált vizet kell juttatni.
  • Amennyiben a páratartalom csökkenése hosszabb idő elteltével következik be, akkor lehetséges, hogy a párásító okozza a problémát. Csapvíz használatával a szivacs pórusai eltömődhetnek, túl tömény propilén-glikol oldatot használva pedig a felület már nem lesz képes több desztillált vizet magába szívni.

A száraz szivarok humidorban való elhelyezését követően a páratartalom azonnali csökkenése természetes jelenség. Néhány nap elteltével stabilizálódik a páratartalom a humidorban. A szivardoboz kinyitása szintén a páratartalom rövidebb ideig fennálló csökkenéséhez vezet.

A 70%-os páratartalomtól való néhány százalékos eltérés nem ad okot aggodalomra, azonban a páratartalmat mérő eszköz pontosságával kapcsolatos tájékoztatót is figyelembe kell venni. (További információ a Higrométerek pontossága című részben olvasható).

tovább a „Túl magas páratartalom” című részhez