Friss levegő biztosítása

A jól feltöltött humidort kéthetente ki kell szellőztetni annak érdekében, hogy rendszeresen átjárhassa a friss levegő. (További információt a hermetikus zárás című részben olvashat).

tovább „Az ideális hőmérséklet” című részhez

A szivarok tárolásához szükséges ideális hőmérséklet

A 64-70°F (18-21°C) ideális. Az alacsonyabb – 54°F (12°C) – hőmérséklet a szivarok kívánt érési folyamatait visszafoghatja. Ebből adódóan, a hűvös borospincék a szivarok csupán rövidtávú tárolásához biztosíthatnak helyet. A nagyon magas hőmérséklet azonban még ennél is kedvezőtlenebb. 75°F (24°C) feletti hőmérséklet esetén a dohánybogarak megjelenésétől és a szivarok rothadásától kell tartani. Éppen ezért a humidorokat nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni.

tovább a „A szivarok tárolásának maximális időtartama” című részhez

A szivarok tárolásának maximális időtartama

A szivarok általában bármilyen hosszú ideig eltarthatók a humidorban, amennyiben a tárolásukhoz szükséges, állandó, 65-75%-os páratartalom és a friss levegő rendszeresen biztosítva van. A jó minőségű prémium szivarok a többéves tárolás során különleges aromára tesznek szert. Főként Nagy-Britanniában van régi időkre visszanyúló hagyománya annak, hogy a szivarokat a lehető legkedvezőbb aroma elérése érdekében tárolják.

tovább „A szivarok tárolásának maximális időtartama” című részhez

Érnek a szivarok?

Mielőtt a prémium szivarok a dohányshopokba kerülnének, körülbelül hat hónapig érlelik őket a gyártó vagy a nagykereskedő légkondicionált raktáraiban. A szivarok iránt megnövekedett kereslet miatt az utóbbi években előfordult, hogy ezt az érési időt nem igazán tartották be. Ezért célszerű a frissen vásárolt szivart további 3-6 hónapig humidorban tárolni. Az érési folyamat során a szivarok íze kellemesebbé és kiegyensúlyozottabbá válik.

Néhány prémium szivar igen különleges illatú lehet több évnyi tárolás után. Végső soron, a szivar tárolásának ideje csupán egyéni ízlés kérdése. Célszerű összehasonlítani egy márkán belül is a szivarok ízét különböző tárolási időtartam után, így könnyen megtudhatjuk a számunkra legideálisabb érési időt.

tovább „A szivarok házassága” című részhez

A szivarok „házassága”

A szivarok illatokat szívnak magukba a környezetükből. Nem csak a humidor belső borítását adó fának az illatát szívják magába, hanem az előzőleg benne tartott szivarok illatát is. Éppen ezért térválasztókat használnak a humidorokon belül azért, hogy az illatok keveredését csökkentsék. Tehát, ha el akarja kerülni az illatok keveredését, a különböző szivarokat külön humidorban vagy humidorszekrényben kell tárolni, amelyben minden szivar különálló dobozban van tárolva.

Vannak olyan szivarkedvelők, akik szeretik a kedvenc szivarjaik ízét összeérve is, ezért hónapokon keresztül egy humidorban tárolják a különböző márkájú szivarjaikat. Általánosságban elmondható azonban, hogy a különböző erősségű szivarokat célszerű egymástól elkülönítve tárolni, ha lehetséges (különösen igaz ez különböző országokból származó szivarok esetén).

A szivarok nem túl esztétikus celofán-csomagolása, illetve az eredeti dobozban való tárolás a humoidorszekrényben azonban jól megóvja a szivarokat az illatok keveredésétől. Az adorini deluxe humidorok innovatív térelválasztó rendszere segítségével hatékonyan el lehet különíteni többféle szivart, és hatékonyan ki lehet használni a humidor belsejében rendelkezésre álló teret.

tovább a „Valóban szükséges a szivarok helyét változtatni?” című részhez

Valóban szükséges a szivarok helyét változtatni a humidorban?

A humidoron belül tapasztalható egyenlőtlen páratartalom igen gyakori probléma a humidorok esetében. Különösen abban az esetben fordul elő, ha a humidor maximális kapacitása szinte teljesen ki van használva, illetve a nagyméretű, rekeszes humidorok esetében a párásító rendszer közelében magasabb a páratartalom, mint attól távolabb. Éppen ezért, a hosszú ideig tárolt szivarok helyét 1-3 havonta változtatni kell a humidoron belül.

Az adorini deluxe humidor modelleket különös gondossággal tervezték olyanra, hogy a levegő a lehető legjobban cirkulálhasson a szivardobozok belsejében, ezáltal biztosítva a tároláshoz szükséges legkedvezőbb feltételeket. Az olyan innovatív funkciók, mint például a humidor alján és az oldalfalain található levegő keringtető bordázott belső kialakítás, valamint a különleges tálca, amelynek szellőző rései vannak, biztosítják a levegő szabad cirkulálását anélkül, hogy a szivarok helyét időről-időre változtatni kellene a humidoron belül.

tovább „A celofán csomagolás eltávolítása” című részhez

El kell távolítani a szivarokról a celofán csomagolást, mielőtt elhelyeznénk a szivarokat a humidorban?

A celofán megvédi a szivarokat attól, hogy szállítás közben túl sok nedvességet veszítsenek. A humidorban a védőfólia használata az optimális nedvességtartalom szempontjából inkább előnytelen, mintsem hasznos. Amennyiben a szivart a celofánnal együtt helyezi el a humidorban, akkor a levegő cirkulálásának érdekében a celofán két végét ki kell bontani. Ízlés kérdése, hogy a celofánt valaki eltávolítja a szivarról, vagy sem. A fólia eltávolítása egyrészt jótékony hatással van a szivarok érési folyamataira, ráadásul esztétikai szempontból is ez a kedvezőbb megoldás. Másrészt azonban, a csomagolás megvédi a szivarokat attól, hogy másfajta szivarok aromáját átvegyék. Következésképpen, ha nincsen térelválasztó a humidorban, de a különféle szivarok aromáinak keveredését meg kell akadályozni, abban az esetben a szivarok celofánban való tárolása egy lehetséges megoldás.

A prémium szivarokat gyakran szállítják spanyol cédrusba göngyölve. Szintén ízlés kérdése, hogy ezt a csomagolást valaki rajtahagyja a szivaron a még intenzívebb cédrus aroma érdekében, vagy inkább eltávolítja, mielőtt belehelyezné a szivart a humidorba.

tovább a gyakori problémák a szivarok tárolása során: „Penész” című részhez